Veelgestelde vragen

Over BC ARTA

Waar staat BC ARTA voor?

BC ARTA is dé basketbalvereniging van de gemeente Steenwijkerland. Een club waar sportiviteit en gezelligheid samen gaan. Wij zijn opgericht in 1971 door Jan Brassien en sindsdien bieden wij basketbal aan voor alle leeftijdscategorieën en voor elk niveau.

ARTA staat voor de afkorting Always Ready To Attack en speelt momenteel in de Waterwyck in Steenwijk.

Klik hier voor onze visie en kernwaarden van onze club.

Wie zitten er in het bestuur van BC ARTA?

Klik hier voor een overzicht van de huidige leden van het bestuur.

Hoe ziet het benoemingsschema van het bestuur eruit?

Het huidige bestuur voert haar taken uit sinds medio 2021. Wij voeren uit in termijnen van 3×3 jaar en dus zullen medio 2024 bestuursverkiezingen plaatsvinden.

Welke teams heeft BC ARTA?

Klik hier voor een overzicht van de huidige teams van dit seizoen.

Wat is een Huishoudelijk reglement?

In het huishoudelijk regelement is de regelgeving weergegeven met betrekking tot de dagelijkse gang van zaken en interne aangelegden binnen onze vereniging. Ons Huishoudelijk reglement is hier te vinden.

Lidmaatschap

Hoe kan ik lid worden?

Wat leuk dat je lid wilt worden bij BC ARTA! Je aanmelden kan via ons online inschrijfformulier, deze kun je hier vinden.

Kan ik proeftrainen bij BC ARTA?

Bij BC ARTA kan je drie keer vrijblijvend en gratis komen proeftrainen! Heb je vragen of wil je komen proeftrainen, neem dan contact met ons op door een mail te sturen naar info@bcarta.nl.

Vanaf welke leeftijd mag je bij BC ARTA basketballen?

Bij BC ARTA mag je meetrainen vanaf 6 jaar. In dat geval kom je in ons U8 team. Dit team speelt nog geen wedstrijden, maar doet af en toe mee aan een toernooi in de buurt.

Wat zijn de contributieprijzen?

Voor de actuele contributieprijzen verwijzen we je graag door naar ons online inschrijfformulier. De hoogte van de contributie wordt jaarlijks vastgesteld tijdens de Algemene Leden Vergadering, wijzigingen kunnen alleen worden doorgevoerd als een meerderheid van de aanwezigen op de Algemene Leden Vergadering hiermee instemt.

Vanaf begin 2024 passen wij ook een jaarlijkse indexatie toe op de contributieprijzen.

Hoe geef ik een adreswijziging door?

Een adreswijziging kan worden doorgegeven door een e-mail te sturen aan penningmeester@bcarta.nl. Je kan ook zelf de adresgegevens wijzigen in de Basketball.nl app.

Wat kan ik doen als ik over onvoldoende financiële middelen beschik en ik toch wil sporten?

Als je over onvoldoende financiële middelen beschikt maakt het (jeugd)Sportfonds het mogelijk om toch te sporten. Wij zijn als vereniging zowel aangesloten bij het Jeugdfonds Sport & Cultuur als bij het Volwassenenfonds Sport & Cultuur.

Check via de onderstaande links of je in aanmerking komt voor deze regelingen;

Jeugdfonds Sport & Cultuur: https://jeugdfondssportencultuur.nl/fondsen/overijssel/

Volwassenenfonds Sport & Cultuur: https://www.volwassenenfonds.nl/deelnemers/steenwijkerland/

Hoe kan ik mij afmelden en wanneer?

Bij ons kan je je tweemaal per seizoen afmelden. Dit kan je doen door een e-mail te sturen naar penningmeester@bcarta.nl VOOR 1 november of VOOR 1 mei. De vastgestelde contributie is dan verschuldigd tot het eind van die maand (dus tot eind november of eind mei). Na deze data opzeggen betekent dat de contributie is verschuldigd tot het volgende afmeldmoment.

Waar kan ik meer informatie vinden voor nieuwe jeugdleden en ouders?

Wij hebben een wegwijzer gemaakt die elk seizoen wordt bijgewerkt. Hierin is alle handige informatie verwerkt en deze is hier te vinden.

Taken en verplichtingen

Heb ik verplichtingen als speler/ouder als ik lid wordt?

Als speler en/of ouder heb je bepaalde verplichtingen als je wedstrijdspelend lid bent van BC ARTA. Van ouders van spelers t/m de U16 wordt verwacht dat ze helpen om te tafelen (timen en score bijhouden). Van spelers vanaf de U16 wordt daarnaast verwacht dat zij zelf tafelen (timen en score bijhouden) en fluiten als zij daarvoor staan ingepland.

Daarnaast wordt van ouders/spelers zelf verwacht dat ze om de zoveel tijd de tenuetas wassen (volgens wasschema dat je krijgt van je coach) en dat ze om de zoveel tijd rijden naar uitwedstrijden (volgens rijschema, te vinden op onze site).

Sinds kort zijn ook alle wedstrijdspelende jeugdleden vanaf 13 jaar verplicht het spelregelbewijs te behalen. Je ontvangt t.z.t. een e-mail van de wedstrijdsecretaris met meer informatie.

Hoe weet ik wanneer ik moet tafelen of fluiten?

Wanneer je precies bent ingedeeld om te tafelen of fluiten kan je vinden in het tafel- en fluitschema. Ook wordt deze taak verwerkt in de Basketball.nl app, waardoor je dit ook in je persoonlijke programma kan terugvinden. Deze app kan je koppelen met je persoonlijke agenda.

Wat is tafelen?

Onder tafelen vallen alle taken waardoor de wedstrijd achter de jurytafel geleid kan worden. Dit is onder te verdelen in twee taken:

  1. De scorer: de scorer legt het wedstrijdverloop (o.a. scores, fouten, etc.) vast door middel van het Digitaal Wedstrijdformulier (DWF) op de tablet van BC ARTA.
  2. De timer: de timer is verantwoordelijk voor het bijhouden van de tijd tijdens de wedstrijden. Dit gebeurd door middel van een digitaal scorebord of door middel van de centrale klok in de Waterwyck. Tevens hou je hierbij de score en time-outs bij.

Als speler/ouder ben je ingedeeld om te tafelen. Wanneer je precies bent ingedeeld kan je vinden in het tafel- en fluitschema.

Als ouder zit je altijd naast een ervaren iemand te tafelen en dus komt het vaak erop neer dat je de timer bent, en de ervaren persoon de scorer is. Heb je nog nooit getafeld? Lees dan goed onze tafelhandleiding door.

Wij organiseren minimaal één keer per seizoen een tafelcursus en een Arta Basketball Basics, waar de basisregels van basketbal worden toegelicht voor nieuwe (jeugd)leden en ouders. Kijk ook vooral eens mee bij een andere wedstrijd, voordat je bent ingedeeld om te tafelen.

Wat is fluiten?

Als scheidsrechter leidt je de wedstrijd samen met je collega-scheidsrechter. Je staat bij alle wedstrijden met twee scheidsrechters.

Iedereen vanaf de U16 krijgt verplicht een scheidsrechters cursus aangeboden door ons en wordt daarna geacht te fluiten bij wedstrijden van jeugdteams. Als onervaren scheidsrechter sta je altijd ingedeeld met een ervaren scheidsrechter.

Lijkt fluiten je leuk? We zijn altijd opzoek naar vrijwilligers die wedstrijden willen leiden. Stuur daarvoor een e-mail naar wedstrijdsecretaris@bcarta.nl. Een eventuele scheidsrechterscursus wordt te allen tijde vergoed door de vereniging.

Hoe kan ik meer vinden over het tafelen?

Heb je nog nooit getafeld? Lees dan goed onze tafelhandleiding door.

Wij organiseren minimaal één keer per seizoen een tafelcursus en een Arta Basketball Basics, waar de basisregels van basketbal worden toegelicht voor nieuwe (jeugd)leden en ouders. Kijk ook vooral eens mee bij een andere wedstrijd, voordat je bent ingedeeld om te tafelen.

Ik wil me graag aanmelden als vrijwilliger voor de club, hoe kan ik me aanmelden?

BC ARTA draait volledig op vrijwilligers en wij zijn altijd blij met hulp. Wil je je aanmelden als vrijwilliger? Stuur dan een e-mail naar info@bcarta.nl, dan kijken we samen naar de mogelijkheden.

Trainingen en wedstrijden

Wanneer traint BC ARTA?

Onze vaste trainingsdag is de woensdagavond. Een aantal jeugdteams traint extra op de maandagavond. Het actuele trainingsschema is hier terug te vinden op onze homepage, onder trainingsinfo.

Waar traint BC ARTA?

Op de woensdagavond trainen alle teams in de Waterwyck in Steenwijk:

Sportcomplex de Waterwyck

Gagelsweg 25

8331CM Steenwijk

 

De extra trainingen op maandagavond vinden plaats in de RSG in Steenwijk:

RSG Tromp Meesters

Lijsterbesstraat 1

8331NS Steenwijk

Op welke dagen speelt BC ARTA wedstrijden?

BC ARTA speelt haar thuiswedstrijden altijd op vrijdagavond. Uitwedstrijden zijn afhankelijk van de tegenstander en kunnen gepland zijn op vrijdagavonden of zaterdagen. Bij hele hoge uitzondering wordt ook wel eens op zondagen gespeeld.

U8 en U10 teams spelen toernooien op zaterdagen.

Waar speelt BC ARTA wedstrijden?

BC ARTA speelt haar thuiswedstrijden in de Waterwyck in Steenwijk:

Sportcomplex de Waterwyck

Gagelsweg 25

8331CM Steenwijk

Hoe meld ik me af voor een training of wedstrijd?

Bij wie en hoe je je afmeldt voor een training of wedstrijd is afhankelijk per team. Dit kan je terugvinden in onze wegwijzer. Afmelden moet in elk geval ruim op tijd gebeuren.

Waar kan ik het wedstrijdschema vinden?

De wedstrijdschema’s zijn hier te vinden, per team onderverdeeld. Tevens zijn de wedstrijden te vinden in de Basketball.nl app.

Waar kan ik het rijschema vinden?

De rijschema’s zijn hier te vinden, per team onderverdeeld.

Waar kan ik het wasschema vinden?

Het wasschema wordt gemaakt door je coach, trainer of teammanager. Deze zal gedeeld worden voorafgaand aan het seizoen, ofwel via de groepsapp ofwel op papier.

Wat voor kleding moet ik dragen tijdens een training of wedstrijd?

Voor trainingen zijn een t-shirt/hempje en korte broek prima. Goede zaalschoenen (het liefst basketbalschoenen met hoge enkelondersteuning) zijn wel belangrijk.

Voor wedstrijden beschikt elk team over haar eigen tenuetas met genoeg tenues voor alle spelers. De kleuren van BC ARTA zijn blauw/geel.

Merchandise

Heeft BC ARTA een merchandise lijn?

Sinds 2023 heeft BC ARTA een merchandise lijn. Hier is een breed aanbod van BC ARTA items te vinden, zoals broeken, sweaters, jassen en nog veel meer (de meest items zijn ook nog te personaliseren). Klik hier om naar onze webshop te gaan.

Veiligheid

Heeft BC ARTA een veiligheidsplan?

BC ARTA heeft een veiligheidsplan om de veiligheid van iedereen op de vereniging waar te borgen. Klik hier voor ons veiligheidsplan.

Heeft BC ARTA een vertrouwenscontactpersoon?

BC ARTA heeft twee vertrouwenscontactpersonen. Eén binnen de verenigingen en een externe vertrouwenscontactpersoon die werkt bij Sociaal Werk de Kop. Voor meer informatie over de vertrouwenscontactpersonen en wie zij zijn verwijzen we je graag door naar onze pagina over de vertrouwenscontactpersoon.

Hoe gaat BC ARTA om met de AVG?

Bij aanmelden tekent iedereen wel of niet bepaalde aspecten m.b.t. de AVG. Deze voorkeuren respecteren we en hieraan houden we ons te allen tijde.

Over basketbal en de Basketball.nl app

Heeft de basketbalbond ook een app die ik kan gebruiken?

De NBB (Nederlandse Basketball Bond) heeft een app, de Basketball.nl app. Deze is te downloaden in de Google Play Store of de Apple Store.

Wat is de Basketball.nl app en hoe werkt het?

Download de app in de Google Play Store of de Apple Store en log hierin in met het e-mailadres waarmee je/je kind staat ingeschreven bij BC ARTA. In deze Basketball.nl app vind je alle wedstrijden en taken terug.

In deze app kan je makkelijk je programma in de app koppelen aan je persoonlijke agenda. Doe dit via ‘programma’ en klik op de knop rechtsboven met het agenda icoontje. Je kan dan een link laten sturen naar je e-mailadres om zo je programma te koppelen aan je Google, Outlook of Apple agenda.

Wat zijn de spelregels van basketbal?

Als speler maar ook als ouder is het handig om de spelregels van basketbal goed onder de knie te hebben. De spelregels zijn hier te vinden.

Via het platform Flowsparks maken alle wedstrijdspelende leden vanaf 13 jaar het spelregelbewijs. Ook organiseren wij één keer per jaar de Arta Basketball Basics, waar de basisregels van basketbal worden uitgelegd en toegelicht.

Overig

Wat zijn de sponsors van BC ARTA?

Onze huidige sponsoren zijn hier te vinden.

Kan ik sponsor worden van BC ARTA?

Wij zijn altijd opzoek naar sponsoren om van alles in de vereniging mogelijk te maken. Er is enorm veel mogelijk, van het sponsoren van tenues tot een bijdrage leveren bij toernooien. Onze sponsorplan is hier te vinden. Voor meer informatie kan je altijd een e-mail sturen naar info@bcarta.nl.

Wat voor andere activiteiten organiseert BC ARTA, naast basketbalactiviteiten?

Naast trainingen en wedstrijden organiseren wij toernooien (zoals de jaarlijkse taarten- en oliebollentoernooien) en sinds een aantal jaar lopen wij ook mee met de Avondvierdaagse in Steenwijk. Tevens sluiten wij het seizoen vaak af met een barbecue en een jeugdkamp voor de jeugdleden.

Zie onze evenementenpagina voor alle geplande activiteiten.

Heeft BC ARTA een nieuwsbrief?

BC ARTA heeft ook een nieuwsbrief, die vier keer per jaar wordt uitgebracht. Hier zijn o.a. alle zaken omtrent de club en aankomende evenementen terug te vinden. Je krijgt de nieuwsbrief automatisch in je e-mailbox als je lid bent bij ons. Klik hier om alle vorige nieuwsbrieven terug te vinden.

Ik wil graag een spreekbeurt geven over basketbal, kan ik hier informatie over krijgen?

Wat leuk dat je een spreekbeurt wilt houden over basketbal. Je kan een gratis spreekbeurtpakket ontvangen (met informatie over basketbal, tips voor je spreekbeurt en een leuk basketbaltasje) door een e-mail te sturen naar karin.mouhmy@basketball.nl o.v.v. je naam, geboortedatum, adres, vereniging waar je lid van bent en de datum van je spreekbeurt.

Ook kan je op de site van de NBB een aantal documenten downloaden met meer informatie over wat basketbal is en hier kan je tips vinden voor het houden van je spreekbeurt. Klik hier om op deze pagina te komen!

Hoe kan ik contact opnemen met BC ARTA?

Je kan altijd een e-mail sturen naar info@bcarta.nl. Ook kan je contact met ons opnemen via het contactformulier. Hier kan je ook de contactgegevens vinden van onze sporthal.